De kracht van spinazie

Spinazie is een heerlijke groente die zich makkelijk laat bewerken in tal van recepten. Binnen de koolhydraatarme keuken neemt spinazie dan ook een belangrijke rol in. Wat is de toegevoegde waarde van spinazie binnen diverse diëten en de bijhorende gerechten? We bespreken het in dit artikel.

Popeye…
Misschien ben je van de generatie die zich Popeye nog kan herinneren. Popeye stond lange tijd symbool voor spinazie. Hij was een zeeman die regelmatig zijn spierballen moest tonen. Dat deed hij altijd na het eten van een blik spinazie, want daardoor werden zijn spieren een stuk groter. Hij kon zijn aartsrivaal Brutus dan makkelijk verslaan en het hart van zijn geliefde Olijfje heroveren.
Spinazie heeft dus al langere tijd de naam dat het je sterker maakt. Nu is het natuurlijk niet zo letterlijk dat je er enorme spierballen van krijgt, maar van spinazie zijn wel een aantal zeer positieve eigenschappen bekend, namelijk:
– In spinazie zitten ijzers die goed zijn voor je lichaam;
– Spinazie zorgt voor een versterkt afweersysteem;
– Spinazie zorgt ervoor dat spiermassa zich makkelijker en sneller herstelt.

Spinazie in recepten

Spinazie is dus van toegevoegde waarde in elke maaltijd. Dat zie je ook steeds meer terug in de recepten die passend zijn bij een eiwitdieet of een koolhydraatarm dieet.

Spinazie wordt vaker gebruikt als toevoeging voor recepten. Denk aan een omelet met spinazie, een wrap met spinazie en zelfs vleessoorten die met spinazie worden opgediend. Spinazie begint een prominentere plek in te nemen en is passend in diverse typen van diëten.

Spinazie uit blik of de diepvries?

Er is altijd veel discussie over spinazie uit blik of de diepvries tegenover verse spinazie. Over het algemeen maakt het niet zoveel uit, want spinazie is op zich al gezond. Verse spinazie zal wellicht lekkerder zijn dan ingeblikte spinazie of ingevroren spinazie. Maar voor de voedingsstoffen hoe je het ene niet te laten. Er zal misschien een fractie verloren gaan bij het invriezen, maar er gaat ook altijd een fractie verloren bij het koken van spinazie.
Het gaat dan echter om zo’n klein beetje dat het eigenlijk niet uitmaakt.

Conclusie

Spinazie is niet meer weg te denken uit onze keukens. Het is een prima toevoeging binnen diverse diëten en de daarbij horende recepten. Dat komt omdat er in spinazie veel gezonde voedingsstoffen zitten, waaronder ijzers.